Correct Answer - Option 1 : 7.5

**Given:**

Distance between P and Q = 30km

**Formula:**

Average speed = total distance/total time

**Calculation:**

Time taken by A = 2 hr + 48 min = 2 + 48/60 = 14/5 = 2.8 hours

Distance of level road = 18km

Time taken to travel level road = 18/15 = 1.2 hours

Time taken to travel uphill road = 2.8 - 1.2 = 1.6 hours

Distance of uphill road = 30 - 18 = 12 km

Speed to travel uphill road = 12/1.6 = 7.5 kmph

**∴ Average uphill road speed is 7.5kmph.**