LIVE Course for free

Rated by 1 million+ students
Get app now
0 votes
26 views
in Aptitude by (30.0k points)
closed by
A man bought apples at the rate of 9 for Rs. 36 and sold them at the rate of 11 for Rs. 55. His profit in % equal to
1. 20%
2. 25%
3. 30%
4. 40%

1 Answer

0 votes
by (54.3k points)
selected by
 
Best answer
Correct Answer - Option 2 : 25%

Given:

Cost price of 9 apples = Rs. 36

Selling price of 11 apples = Rs. 55

Concept:

Gain: The amount gained by selling a product with more than its cost price.

Formula Used:

Profit = Selling price – Cost Price

Profit percentage = (Profit /Cost Price) × 100

Calculation:

As, Cost price of 9 apples = Rs. 36

⇒ Cost price of 1 apple = Rs. 36/9 = Rs.4      ----(1)

Also, selling price of 11 apples = Rs. 55

⇒ Selling price of 1 apple = Rs. 55/11 = Rs. 5      ----(2)

From equation (1) and (2), we conclude that

Selling price > Cost Price

⇒ Profit = S.P - C.P = 5 - 4 = 1

Profit % = (1/4) × 100 = 25%

∴ The profit percent is 25%.

Welcome to Sarthaks eConnect: A unique platform where students can interact with teachers/experts/students to get solutions to their queries. Students (upto class 10+2) preparing for All Government Exams, CBSE Board Exam, ICSE Board Exam, State Board Exam, JEE (Mains+Advance) and NEET can ask questions from any subject and get quick answers by subject teachers/ experts/mentors/students.

Categories

...