LIVE Course for free

Rated by 1 million+ students
Get app now
0 votes
28 views
in Aptitude by (30.0k points)
closed by

There are two pipes attached to a tank. Pipe A can fill the tank in 6 hours while B can empty a filled tank in 8 hours. A starts filling the tank and after 4 hours B is also opened. Calculate the total time required to fill the tank.


1. 34/7 hours
2. 12 hours
3. 14 hours
4. 36/7 hours
5. 38/7 hours

1 Answer

0 votes
by (54.3k points)
selected by
 
Best answer
Correct Answer - Option 2 : 12 hours

Given:

Pipe A can fill the tank in 6 hours

B can empty a filled tank in 8 hours

Concept used:

Work = time × efficiency

Calculation:

Work Time Efficiency
A 6 hours 24/6 = 4
B 8 hours 24/8 = 3
Total work (LCM of time) 24 units  


Amount of work done by A in first 4 hours = 4 × 4 = 16 units 

Remaining work = 24 - 16 = 8 units

Now, both A and B are working together, total efficiency = 4 - 3 = 1

Time taken to finish work = work/efficiency = 8/1

Total time taken = 4 + 8 = 12 hours

∴ Total time taken is 12 hours.

Welcome to Sarthaks eConnect: A unique platform where students can interact with teachers/experts/students to get solutions to their queries. Students (upto class 10+2) preparing for All Government Exams, CBSE Board Exam, ICSE Board Exam, State Board Exam, JEE (Mains+Advance) and NEET can ask questions from any subject and get quick answers by subject teachers/ experts/mentors/students.

Categories

...