Correct Answer - Option 1 : Rs. 1.6

Given:

CP of 3 oranges = Rs. 5

CP of 5 oranges = Rs. 7

CP of 7 oranges = Rs. 9

Concept:

To do this type sum, equal the number of articles bought.

Calculation:

Taking LCM of the number of oranges bought;

LCM of 3, 5 and 7 = 105

∴ Price of 3 oranges = Rs 7

⇒ Price of 105 oranges = Rs 5 × 35 = Rs. 175

Price of 5 oranges = Rs 7

⇒ Price of 105 oranges = Rs 7 × 21 = Rs. 147

Price of 7 oranges = Rs 9

⇒ Price of 105 oranges = Rs 9 × 15 = Rs. 135

∴ Price of 315 oranges = Rs. 175 + Rs. 147 + Rs. 135

= Rs. 457

∴ Selling price with 10% profit = 457 + (10/100) × 457

= 457 + 45.7

= Rs. 502.7

∴ Selling Price of each article = 502.7/315

= Rs. 1.6 Approx