LIVE Course for free

Rated by 1 million+ students
Get app now
0 votes
16 views
in Aptitude by (30.0k points)
closed by

Two bikers P and Q start their journey of 100 km from the opposite point with speeds of 50 km/h and 40 km/h respectively. Q started 30 minutes after P. P, on reaching the destination, turns back and meets Q. How much time does P take to meet Q? 


1.

2 h 16 min 40 s


2.

2 h 26 min 40 s


3.

1 h 56 min 40 s


4.

1 h 26 min 40 s

1 Answer

0 votes
by (54.0k points)
selected by
 
Best answer
Correct Answer - Option 2 :

2 h 26 min 40 s


Given:

Speed of P = 50 km/h

Speed of Q = 40 km/h

Distance = 100 km

Formula Used:

Speed = Distance/Time

Concept Used:

If two objects are moving with speeds S1 and S2 in the opposite direction

Their relative speed is S1 + S2

Calculation:

Time taken by P to reach the destination = 100/50 = 2 h

Q starts after 30 min, therefore, distance covered by Q in 1 h 30 min = 40 × 1.5 = 60 km

Now, A turns back.

Distance to be covered by both to meet = 100 – 60 = 40 km

Relative speed = 50 + 40 = 90 km/h

Time = 40/90 km = 4/9 × 60 min = 26 min 40 s

Total time taken by P = 2 h + 26 min 40 s

⇒ 2 h 26 min 40 s

P takes 2 h 26 min 40 s to meet Q.

Welcome to Sarthaks eConnect: A unique platform where students can interact with teachers/experts/students to get solutions to their queries. Students (upto class 10+2) preparing for All Government Exams, CBSE Board Exam, ICSE Board Exam, State Board Exam, JEE (Mains+Advance) and NEET can ask questions from any subject and get quick answers by subject teachers/ experts/mentors/students.

Categories

...