LIVE Course for free

Rated by 1 million+ students
Get app now
JEE MAIN 2023
JEE MAIN 2023 TEST SERIES
NEET 2023 TEST SERIES
NEET 2023
CLASS 12 FOUNDATION COURSE
CLASS 10 FOUNDATION COURSE
CLASS 9 FOUNDATION COURSE
CLASS 8 FOUNDATION COURSE
0 votes
23 views
in Aptitude by (54.0k points)
closed by
Two people A and B are 700 km apart, they start towards each other at an interval of 3 hrs, A leaves before B. The speeds of A and B are 55 km/h and 52 km/h respectively, How much time will they take to meet after A starts? 
1. 5 hrs
2. 7 hrs
3. 8 hrs
4. 11 hrs
5. 12 hrs

1 Answer

0 votes
by (30.0k points)
selected by
 
Best answer
Correct Answer - Option 3 : 8 hrs

Given:

D = 700 km

A starts 3 hrs before B

A's speed = 55 km/h

B's speed = 52 km/h

Concept:

Relative speed in opposite direction is the sum of individual speeds.

Formula used:

Speed = distance/time

Calculation:

A's distance in 3 hrs = 55 × 3 = 165 km

Remaining distance = 700 - 165 = 535 km

Relative speed = 55 + 52 = 107 km/h

Time = 535/107 = 5 hrs

Required time = 3 + 5 = 8 hrs

∴ The time taken is 8 hrs

Welcome to Sarthaks eConnect: A unique platform where students can interact with teachers/experts/students to get solutions to their queries. Students (upto class 10+2) preparing for All Government Exams, CBSE Board Exam, ICSE Board Exam, State Board Exam, JEE (Mains+Advance) and NEET can ask questions from any subject and get quick answers by subject teachers/ experts/mentors/students.

Categories

...