LIVE Course for free

Rated by 1 million+ students
Get app now
JEE MAIN 2023
JEE MAIN 2023 TEST SERIES
NEET 2023 TEST SERIES
NEET 2023
CLASS 12 FOUNDATION COURSE
CLASS 10 FOUNDATION COURSE
CLASS 9 FOUNDATION COURSE
CLASS 8 FOUNDATION COURSE
0 votes
23 views
in Aptitude by (53.1k points)
closed by

A man travels first 50 km at 25 km/h, next 40 km at 20 km/h and then 90 km at 15 km/h. His average speed for the whole journey (m/s) is -


1. 18 m/s
2. 5 m/s
3. 10 m/s
4. 36 m/s

1 Answer

0 votes
by (54.5k points)
selected by
 
Best answer
Correct Answer - Option 2 : 5 m/s

Given

A man travels first 50 km at 25 km/h, next 40 km at 20 km/h and then 90 km at 15 km/h.

Concept used

Average speed = (Total Distance) / Time taken

Calculation

T1 = 50/25 = 2 hr

T2 = 40/20 = 2 hr

T3 = 90/15 = 6 hr

Average speed 

⇒ \(\frac{{50\ +\ 40\ +\ 90}}{{2\ +\ 2\ +\ 6}}\)

⇒ 18 km/hr 

To convert it into m/s multiply with (5/18)

⇒ 18 × (5/18)

∴ 5 m/s

Welcome to Sarthaks eConnect: A unique platform where students can interact with teachers/experts/students to get solutions to their queries. Students (upto class 10+2) preparing for All Government Exams, CBSE Board Exam, ICSE Board Exam, State Board Exam, JEE (Mains+Advance) and NEET can ask questions from any subject and get quick answers by subject teachers/ experts/mentors/students.

Categories

...