Correct Answer - Option 3 : Rs. 1410

**Given:**

The cost price of 40 sanitisers = Rs.1200

Half at a profit of 60%

1/4th at a loss of 20%

Remaining at a loss of 30%

**Formula Used:**

If an object is sold at a profit%

Selling price = Cost price × [(100 + profit%)/100]

If an object is sold at a loss%

Selling price = Cost price × [(100 - loss%)/100]

**Calculation:**

The cost price of a hand sanitiser = 1200/40 = Rs. 30

The cost price of half of the total sanitisers = 20 × 30 = 600

The selling price of half of the total sanitisers = 600 × (160/100) = Rs. 960 ----(i)

The cost price of 1/4th of the total sanitisers = 10 × 30 = Rs. 300

The selling price of 1/4th of the total sanitisers = 300 × (80/100) = Rs. 240 ----(ii)

The remaining Hand sanitisers = 40 - (20 + 10) = 10

The cost price of remaining 10 sanitisers = 10 × 30 = Rs. 300

The selling price of the remaining 10 sanitisers = 300 × (70/100) = Rs. 210 ----(iii)

Adding (i) (ii) (iii)

Selling price of 40 hand sanitisers = 960 + 240 + 210 = Rs. 1410** **

**∴ The selling price of the 40 hand sanitisers is Rs. 1410**