LIVE Course for free

Rated by 1 million+ students
Get app now
0 votes
73 views
in Reasoning by (24.2k points)
closed by

Comprehension

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below:


Rising concerns about pollution in major Indian cities have led to a dramatic increase in sales of home air purifiers. The air purifier segment, which was earlier limited to select pockets of top metro cities, is firming its foothold in smaller cities, and online channels are emerging as a key facilitator to meet the consumer demand in such places. “The onset of winters, smog situation in various parts of the country and the current concerns around air normally raise the alarm around deteriorating air quality and indoor air pollution. “An air purifier makes the most sense now, owing to the alarming levels of increasing air pollution in major cities around the country,” Eureka Forbes Managing Director and CEO Marzin R. Shroff said.
New Delhi, which has been called the most polluted city in the world by the WHO, is not only the biggest buyer of air purifiers but is also the city that is seeing the fastest growth in sales of these devices.


1. The highest demand for air purifiers is from Delhi and its nearby states.
2. Indoor air has been 10 to 30 times more polluted than outside air.
3. The concern of government towards citizen has increased
4. The sales of air purifiers has increased up to 200%.
5. Only 1 and 4

1 Answer

0 votes
by (24.2k points)
selected by
 
Best answer
Correct Answer - Option 1 : The highest demand for air purifiers is from Delhi and its nearby states.

Option 1 is the correct answer. It can be concluded from the given premise that the increase in the level of pollution in the city makes the people aware to buy something which can dampen its effect so people are buying air purifiers. Also, air pollution in Delhi or any city will naturally have some impact on its neighbouring areas.

Option 2 is invalid as the passage does not compare the quality of indoor and outdoor air.

Option 3 is eliminated because no opinion of the government is mentioned in the above passage.

Option 4 is eliminated because the number or percentage of sales of air purifiers is not mentioned in the passage.

Hence, Option 1 is the correct answer.

Welcome to Sarthaks eConnect: A unique platform where students can interact with teachers/experts/students to get solutions to their queries. Students (upto class 10+2) preparing for All Government Exams, CBSE Board Exam, ICSE Board Exam, State Board Exam, JEE (Mains+Advance) and NEET can ask questions from any subject and get quick answers by subject teachers/ experts/mentors/students.

Categories

...