LIVE Course for free

Rated by 1 million+ students
Get app now
JEE MAIN 2023
JEE MAIN 2023 TEST SERIES
NEET 2023 TEST SERIES
NEET 2023
CLASS 12 FOUNDATION COURSE
CLASS 10 FOUNDATION COURSE
CLASS 9 FOUNDATION COURSE
CLASS 8 FOUNDATION COURSE
0 votes
34 views
in Mathematics by (24.2k points)
closed by
If two taps A and B can fill a tank in 8 minutes and 48 minutes and a tap C can empty the tank in 12 minutes. Find the time taken to fill the tank completely if all the taps are opened together?
1. 15 minutes
2. 18 minutes
3. 20 minutes
4. 16 minutes

1 Answer

0 votes
by (24.2k points)
selected by
 
Best answer
Correct Answer - Option 4 : 16 minutes

GIVEN:

Two taps A and B can fill a tank in 8 minutes and 48 minutes and a tap C can empty the tank in 12 minutes.

FORMULA USED:

Efficiency = Work/Time

CALCULATION:

Suppose total capacity of tank = 48 units (LCM of 8, 48 and 12)

So,

Efficiency of tap A = 48/8 = 6

Efficiency of tap B = 48/48 = 1

Efficiency of tap C = 48/12 = 4

So,

Required time = 48/(6 + 1 - 4) = 16 minutes

Welcome to Sarthaks eConnect: A unique platform where students can interact with teachers/experts/students to get solutions to their queries. Students (upto class 10+2) preparing for All Government Exams, CBSE Board Exam, ICSE Board Exam, State Board Exam, JEE (Mains+Advance) and NEET can ask questions from any subject and get quick answers by subject teachers/ experts/mentors/students.

Categories

...