LIVE Course for free

Rated by 1 million+ students
Get app now
JEE MAIN 2023
JEE MAIN 2023 TEST SERIES
NEET 2023 TEST SERIES
NEET 2023
CLASS 12 FOUNDATION COURSE
CLASS 10 FOUNDATION COURSE
CLASS 9 FOUNDATION COURSE
CLASS 8 FOUNDATION COURSE
0 votes
55 views
in Distance, Time and Speed by (24.2k points)
closed by
A car covers the first 35 Km of its journey in 45 minutes and covers the remaining 69 Km in 75 minutes. What is the average speed of the car?
1. 50 Kms/hr
2. 42 Kms/hr
3. 52 Kms/hr
4. 60 Kms/hr

1 Answer

0 votes
by (24.2k points)
selected by
 
Best answer
Correct Answer - Option 3 : 52 Kms/hr

Given:

A car covers the first 35 Km of its journey in 45 minutes and covers the remaining 69 Km in 75 minutes

Formula used:

Average speed = Total distance/ Total time

Calculation

Total distance covered = 35 km + 69 km = 104 km

Total time = 45 minute + 75 minute = 120 min = 2 hours

Average speed = Total distance/ Total time

∴ Average speed = 104/2 = 52 km/hr

Welcome to Sarthaks eConnect: A unique platform where students can interact with teachers/experts/students to get solutions to their queries. Students (upto class 10+2) preparing for All Government Exams, CBSE Board Exam, ICSE Board Exam, State Board Exam, JEE (Mains+Advance) and NEET can ask questions from any subject and get quick answers by subject teachers/ experts/mentors/students.

...