LIVE Course for free

Rated by 1 million+ students
Get app now
JEE MAIN 2023
JEE MAIN 2023 TEST SERIES
NEET 2023 TEST SERIES
NEET 2023
CLASS 12 FOUNDATION COURSE
CLASS 10 FOUNDATION COURSE
CLASS 9 FOUNDATION COURSE
CLASS 8 FOUNDATION COURSE
+1 vote
18 views
in Biology by (5.6k points)
closed by

You will learn and comprehend NCERT Solutions for Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics in this chapter. Our solutions are created by subject specialists and conform to the most recent revision of the CBSE syllabus.

Our NCERT Solutions Class 8 provides you with a thorough understanding of all Synthetic Fibres and Plastics topics. Our subject matter experts have summarised the solutions in a very concise manner to make it easy for students to understand and follow through with the entire chapter.

  • Introduction
  • Synthetic fibers or man-made fibers
  • Types of polymers
  • Polyester
  • Acrylic
  • Plastics
  1. Thermoplastics
  2. Thermosetting plastics
  3. Characteristics of plastics
  4. Uses of plastics
  • Biodegradable substances
  • Non-biodegradable substances

This chapter is heavily weighted in the CBSE final examination. Our expert advice to understand NCERT Solution Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics will help you score well in your exam. Our theories are explained using steps and diagrams, shortcuts, and tips to help students remember the material. For better understanding and learning, our solutions also include in-text question solutions and practical-based questions.

Sarthak has carefully crafted NCERT solutions for Class 8 Science that help you understand the concepts and learn how to answer properly in your exams. You can also share our link for free Class 8 Science NCERT solutions with your classmates. If you have any doubts while going through our Class 8 Science NCERT solutions, then you can go through our Video Tutorials for Science.

2 Answers

+1 vote
by (5.6k points)
selected by
 
Best answer

NCERT Solutions Class 8 Science Chapter 3 Synthetic Fibres and Plastics

1. Explain why some fibres are called synthetic.

Solution:

Some fibres are called as synthetic fibers because these are manmade fibers prepared by using chemicals. These are made of small units that join together to form long chains. Some of the examples of synthetic fibres are nylon, rayon, acrylic, polyester etc.

2. Mark the correct answer.

Rayon is different from synthetic fibres because

(a) it has a silk-like appearance.

(b) it is obtained from wood pulp.

(c) its fibres can also be woven like those of natural fibres.

Solution:

Answer is (b) it is obtained from wood pulp.

3. Fill in the blanks with appropriate words.

(a) Synthetic fibres are also called __________ or __________ fibres.

(b) Synthetic fibres are synthesised from raw material called __________.

(c) Like synthetic fibres, plastic is also a __________

Solution:

(a) Synthetic fibres are also called artificial or manmade fibres.

(b) Synthetic fibres are synthesised from raw material called petrochemicals.

(c) Like synthetic fibres, plastic is also a polymer.

4. Give examples which indicate that nylon fibres are very strong.

Solution:

Following are the examples that indicate nylon fibres are very strong

  • Parachutes and ropes of rock climbing are made of nylon
  • Nylon is used in making seat belts, fishing nets and tyre cords.
  • Nylon is used in making sports accessories like rackets.

5. Explain why plastic containers are favored for storing food.

Solution:

Because plastic is non-reactive and will not react with the ingredients of the food items.

6. Explain the difference between thermoplastic and thermosetting plastics.

Solution:

The difference between the thermosetting plastics and thermoplastics are

Thermosetting plastic Thermoplastic
Cannot be bent, it will break if we attempt to bend thermo setting plastic Thermoplastic can be bent easily
On heating thermosetting plastics, it cannot be softened. This is the reason it cannot be reshaped once it is molded. On heating the thermoplastics, it becomes softened and can be molded and reshaped easily.

7. Explain why the following are made of thermosetting plastics.

(a) Saucepan handles

(b) Electric plugs/switches/plug boards

Solution:

a) Thermosetting plastics are used to make saucepan handles because they are bad conductors of heat and also on heating, these plastics do not get softened.

b) Bakelite is a kind of thermosetting plastic which is a bad conductor of heat and electricity. Because of this property it is used for making electric plugs, switches, plug boards, etc.

8. Categorise the materials of the following products into ‘can be recycled’ and ‘cannot be recycled’.

Telephone instruments, plastic toys, cooker handles, carry bags, ball point pens, plastic bowls, plastic covering on electrical wires, plastic chairs, electrical switches.

Solution:

Can be Recycled Cannot be recycled
Plastic chairs Cooker handles
Plastic bowls Electrical switches
Plastic toys telephone
The plastic covering on electrical wires
Carry bags
Ballpoint pens

9. Rana wants to buy shirts for summer. Should he buy cotton shirts or shirts made from synthetic material? Advise Rana, giving your reason.

Solution:

Rana should buy a cotton shirt for the summer and not a synthetic shirt. Cotton is a good absorber of water. So it can soak the sweat coming out of the body and expose it to the environment. Thus, it helps in evaporating the sweat and helps in cooling our body.

10. Give examples to show that plastics are noncorrosive in nature.

Solution:

Plastics are non-corrosive in nature, they do not react even if they come in contact with strong chemicals. For example, the cleaning chemicals that we use at home are stored in plastic bottles, instead of metal containers.

+1 vote
by (5.6k points)

11. Should the handle and bristles of a tooth brush be made of the same material? Explain your answer

Solution:

The handle and bristle of a toothbrush should not be made of the same material as the handle of the toothbrush should be hard and strong while the bristle should be soft and flexible.

12. ‘Avoid plastics as far as possible’. Comment on this advice.

Solution:

We should avoid plastics as far as possible because plastics are non-biodegradable in nature. Once introduced into the environment they cause pollution. If burnt they release poisonous gases and the the plastic bags thrown in the garbage dumb are swallowed by animals choke their respiratory system and causes fatalities in animals.

13. Match the terms of column A correctly with the phrases given in column B

A B
(i) Polyester (a) Prepared by using wood pulp
(ii) Teflon (b) Used for making parachutes and stockings
(iii) Rayon (c) Used to make non-stick cookwares
(iv) Nylon (d) Fabrics do not wrinkle easily

Solution:

A B
(i) Polyester (d) Fabrics do not wrinkle easily
(ii) Teflon (c) Used to make non-stick cookwares
(iii) Rayon (a) Prepared by using wood pulp
(iv) Nylon (b) Used for making parachutes and stockings

14. ‘Manufacturing synthetic fibres is actually helping conservation of forests’. Comment.

Solution:

The manufacturing of synthetic fibers is helpful in the conservation of forests because if we use natural fibers, the raw materials for them have to be derived from the plants, which require cutting off lots of trees. This proves to be helpful in the conservation of forests.

15. Describe an activity to show that thermoplastic is a poor conductor of electricity

Solution:

In order to show that thermoplastic is a poor conductor of electricity, we will design a circuit. For that, we need a bulb, some wires, a battery, a piece of metal and a plastic pipe (as shown in the figure below). After setting the experiment switch on the current, you will observe that the bulb glows in the former case. In the latter case, the bulb does not glow. Hence a plastic pipe (which is a thermoplastic) is shown to be a poor conductor of electricity.

Welcome to Sarthaks eConnect: A unique platform where students can interact with teachers/experts/students to get solutions to their queries. Students (upto class 10+2) preparing for All Government Exams, CBSE Board Exam, ICSE Board Exam, State Board Exam, JEE (Mains+Advance) and NEET can ask questions from any subject and get quick answers by subject teachers/ experts/mentors/students.

Categories

...